Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

H ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος 

Αθήνα Αύγουστος 2014 
 Κυριακή βράδυ και τα αυτοκίνητα παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο της επιστροφής για το κλεινόν άστυ . Οι καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου στο σπίτι της γιαγιάς τελείωσαν και με τα λιγοστά χρήματα που απόμειναν και το κεφάλι σκυμμένο οι πολίτες σκέφτονται πως θα αντιμετωπίσουν την φοροκαταιγίδα που ακούν στην νιοστή από τα ΜΜΕ .Αλλά δεν βαριέσαι έχει Ο Θεός…κάτι θα γίνει.

Τα καφέ στην  Εθνική οδό είναι γεμάτα  με ταξιδιώτες που «βρέχουν» το στόμα τους με παγωμένα νερά ενώ το λεωφορείο από το Κτελ Λακωνίας κάνει την κλασική στάση στον Ισθμό .
 Κανείς όμως δεν βάζει στο μυαλό του ότι κάπου στο Παρίσισε κάποιο κλάμπ  συνέρχονται «ορισμένοι» άνθρωποι από 20 χώρες και επανασχεδιάζουν-μοιράζουν εκ νέου τα λιγοστά εναπομείναντα κομμάτια του πλούτου της Ελλάδας λόγω του «αδιεξόδου» της Ελληνικής Οικονομίας.
 Η ενημέρωση ελλιπής για τον πολύ κόσμο και έτσι το πιστωτικό γεγονός εκρήγνυται ξαφνικά ακριβώς όπως και οι «βόμβες φωσφόρου» στην Ουκρανία.
Όλοι τις βλέπουν αλλά κανένας δεν τις βλέπει .
Αυτά ενόσω ακόμα το χρώμα από την ηλιοθεραπεία του σοκολά δεν έχει φύγει από το κορμί των πολιτών  .
 Ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης  δεν θέλησε  να αναλάβει την ευθύνη της πρώτης ανακοίνωσης και έτσι ανέλαβε  ο επικεφαλής του κλαμπ του Παρισιού που είναι δίπλα στο μουλέν Ρουζ να κάνει την δήλωση …...
Ξημέρωμα λοιπόν μια άλλης Μαύρης Δευτέρας και η Ελληνική τύπους Συγκυβέρνηση
παραδίδει την εξουσία του τόπου σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε και Τραπεζικών που θα αναλάβουν το νέο Δάνειο της χώρας και θα ορίσουν τους όρους εκχώρησης του για πολλοστή φορά  .
Και η ιστορία κάπου εδώ αρχίζει ..

Από τη μία στιγμή στην άλλη, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την  χιλιοστή δεύτερη άτακτη χρεοκοπία και το τραπεζικό σύστημά της κατεβάζει ρολά περιμένοντας εντολές.
Οι Τράπεζες κλείνουν εν όψει αναδιαμόρφωσης αφήνοντας μόνο τα ΑΤΜ . 
 Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στις ΑΤΜ σε όλο την Ελλάδα σχηματίζονται ουρές από πρώην καταθέτες που σπεύδουν να «σηκώσουν» όσο περισσότερα χρήματα μπορούν. «Πρόκειται για ένα ακόμα bank run συνέχεια του Κυπριακού και ποιος ξέρει πόσων ακόμα για να «σωθεί» ο λαός…..
 Λογικό επακόλουθο σε λίγες μόνο ώρες  η κυκλοφορία φυσικών χαρτονομισμάτων εκτοξεύεται στα ύψη σε όσους μεταφέρουν ποσά αλλά και από  εκείνους που ελέγχουν που τα έχουν θάψει για να αποφύγουν τους επίδοξους νόμιμους εισβολείς του μη ανταποδοτικού Κράτους ακριβώς όπως και στην κατοχή .
Εκείνη την εποχή βέβαια πέταγαν κιβώτια με λίρες για να «λειτουργήσει» το σύστημα ,σήμερα όμως το «σύστημα»  θέλει να πάρει ότι έχει απομείνει σε ρευστό ή ευγενές μέταλλο . Λες και έχει μείνει και τίποτα μετά από 4ετη λειτουργία ενεχυροδανειστηρίων που τα εξήγαν στην συλλέκτρια χρυσού φίλη Γερμανία .

Η παγωμάρα στην κοινωνία του φραπέ έχει δώσει την σκυτάλη αλλού και έχει ανάψει και πάλι την συζήτηση της δραχμής και της Εθνικοποίησης των Τραπεζών . 
Όσο οι ημέρες περνούν και οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επαχθών όρων του νέου Δανείου γιατί λένε οι ειδικοί , δεν «βγαίνει» η πληρωμή των τόκων του προηγούμενου Δανείου που καλύπτει το προπροηγούμενο δάνειο ,επιδεινώνεται η ήδη καταρρακωμένη  ψυχολογία των πολιτών.
Η αγορά σταματά  να λειτουργεί οδηγώντας στα ύψη τη ζήτηση για αγαθά πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Κάθε άλλη εμπορική δραστηριότητα νεκρώνει. 
Ο πανικός έχει γίνει θυμός απέναντι στην διαφαινόμενη εκ νέου λεηλασία σε ότι έχει απομείνει μετά την εκποίηση από ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την καταλήστευση της ακίνητης περιουσίας μέσω ΚΕΑΟ και φορολογικών οφειλών των πολιτών απέναντι στους αδηφάγους ευγενείς εραστές-δανειστές.
 Η εναλλακτική υποστήριξη της Ρωσίας φαίνεται μακράν μακρινή ,μετά την στήριξη σε μέτρα και υπερψήφιση από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές μέτρων κατά της Ρωσίας.
Η αγωνία μεγαλώνει για το αύριο .
 Οι τράπεζες αναγκαστικά παραμένουν κλειστές, υπό την απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα κλείσει τη στρόφιγγα της έκτακτης στήριξης αν δεν υπάρξει υπογραφή νέου Δανείου άμεσα.
Η ζωή και ο όποιος προγραμματισμός των πολιτών επί δεκαετίες ή η όποια ελπίδα ανάκαμψης ξαφνικά ανατρέπεται επειδή η συγκυβέρνηση ήταν ανίκανη των περιστάσεων.

Το όριο αναλήψεων στις ΑΤΜ κάθε μέρα μειώνεται , φτάνοντας ακόμη και τα 33 ευρώ ανά λογαριασμό, και αναγκαστικά μόνο μετρητά ανταλλάσσονται .
 Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης που δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες λιγοστεύουν όσο περνούν τα 24ωρα. Ολόκληρη η οικονομική αλυσίδα «εθίζεται» στα μετρητά, τα οποία αποτελούν το μοναδικό σίγουρο μέσο για τη διεκπεραίωση μιας συναλλαγής.

Κανείς δεν θέλει να δώσει τα δυσεύρετα χαρτονομίσματά του και όλοι αναζητούν εμπόρους που να δέχονται άλλους τρόπους πληρωμών όπως οι κάρτες .
 Ωστόσο, μετά την πρώτη εβδομάδα κλειστών τραπεζών, οι περισσότεροι λιανέμποροι ζητούν από τους καταναλωτές μόνο μετρητά παρά την προσπάθεια για ανταλλαγή προϊόντων , διότι και οι ίδιοι τα χρειάζονται για να προμηθευτούν εμπορεύματα. Η Ελλάδα αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς καμία εισαγωγή δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί αν προηγουμένως δεν έχει διεκπεραιωθεί το 100% της πληρωμής.
Το κλείσιμο των τραπεζών επηρεάζει τις πληρωμές μισθών και λοιπών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων ενώ πολλές εταιρείες επειδή δεν έχουν ρευστότητα προχωρούν σε προσωρινή αναστολή των εργασιών τους.
Εξαιρούνται οι Πολυεθνικές που μπορούν και «ανοίγουν» μεταξύ τους την πίστωση από χώρα σε χώρα ,ενώ  Χωρίς μετρητά οι εκτελωνισμοί σε λιμάνια και αεροδρόμια καθίστανται αδύνατοι.

Οι μετακινήσεις περιορίζονται ,και ενώ δεν θα υπάρχει θέμα έλλειψης αποθεμάτων, δεν θα είναι δυνατή η χρήση πλαστικού χρήματος στα περισσότερα σημεία πώλησης.

Άγνωστη η επόμενη μέρα στην Ελλάδα που αναζητά το δικό της νόμισμα με Τράπεζες Εθνικοποιημένες για να μπορέσει επιτέλους να ανορθωθή η Ελληνική Οικονομία .

Το ερωτηματικό όμως είναι γνωστό και  πλανιέται ….

Αξίζει να θυσιάσεις ένα ολόκληρο Κράτος , ένα ολόκληρο Έθνος που είναι η κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού για να σώσεις μερικές ιδιωτικές Τράπεζες;
Γιατί να επιτρέπεται η Τραπεζική κρίση να μετατρέπεται σε ανθρωπιστική κρίση ;

*Ο Χατζηαναγνώστου Γιώργος είναι Entrepreneur MικρομεσάιωνΕπιχειρήσεων

www.fotavgeia.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: